Головна » 2012 » Грудень » 17 » Великомучениця свята Варвара
20:54
Великомучениця свята Варвара
  17 грудня  Православна Церква вшановує  одну із п’яти жінок, удостоєних титулу великомучениці- святу Варвару.

Жила вона у фінікійському місті Іліополі в III–IV ст. Рано залишилася без матері, і її батько, вельможа-язичник Діоскор сам виховував доньку. Він збудував для неї особливий дім-вежу, щоб ніхто з простих людей не міг спілкуватися з нею, бо всіляко оберігав від впливу християн. Але розумна і вразлива дівчина, яка так любила спостерігати красу і гармонію навколишнього світу, сама стала усвідомлювати, хто є Творцем Всесвіту. Познайомившись із дівчатами-християнками, Варвара пізнала суть віри Христової, перейнялася нею і прийняла Хрещення. Вирішивши присвятити себе Богу, вона стала дотримуватися посту і багато молитися. У збудованій для неї вежі Варвара наказала прорубати три вікна на честь Святої Трійці: Бога-Отця, Бога-Сина і Бога – Святого Духа, а на мармурі стіни зобразити хреста. Коли батько довідався про це, побив доньку, але Варвара не змінила свого рішення. Тоді Діоскор зрікся дочки і здав її місцевому правителю Мартіянові, який мордував дівчину і кинув її до в’язниці. Тут явився Варварі Сам Христос і зцілив її. Навіть зазнавши багато знущань, юна християнка відмовилася відректися від своєї віри. Варвару стратив власний батько. Це сталося 306 року після Різдва Христового. Того ж дня Діоскор та Мартіян загинули від удару блискавки. За жертовний подвиг заради Христової віри Варвара була причислена до лику великомучениць.

В Україну шанування святої Варвари прийшло разом з Християнством. За переказами, у 1108 році її мощі привезла до Києва з Константинополя грецька царівна Варвара, дружина київського князя Михаїла-Святополка, правнука Володимира Великого. 

У день свята , яке є престольним для "Храму святих апостолів Петра і Павла" протоієрей Олександр Цісар, настоятель Петропавлівської церкви благочинний Кам"янець-Подільського   району УПЦ (Київського патріархату) звершив Божественну Літургію.

Після закінчення Літургії  настоятель храму протоієрей Олександр виголосив промову про  духовне значення свята, та  привітав парафіян та усіх присутніх  з нагоди  свята великомучениці Варвари.

Також усі присутні мали змогу приклонитися мощам великомучениці Варвари та мощам святих апостолів Христових i мощам Отцiв Глиськой пустинi, освятити воду та єлей. 

Переглядів: 494 | Додав: apostol | Рейтинг: 1.5/2
КОРИСНА ІНФОРМАЦІЯ
НАШІ ДРУЗІ
ГАЛЕРЕЯ
КОНТАКТИ
ТЕЛЕФОН: (03849)22434 Email: apostol-12@ukr.net
АДРЕСА
302301 м. Кам"янець-Подільський
вул.Татарська,9
Location in google Maps